YOGA

Yoga zweverig?!

Als je bij het woord Yoga denkt aan magere mannen met grijze baarden die ‘hoppend’ door het leven gaan en geitenwollensokken-zweefclubjes, dan kom je bedrogen uit!

Yoga is hip en populairder dan ooit! De sterren ‘doen’ het, de bladen staan er vol van en de yogastudio’s schieten als paddenstoelen uit de grond. Dit heeft alles te maken met de steeds sneller wordende maatschappij waarin iedereen van alles moet en wil bereiken en waar innerlijke balans ver te zoeken is. Die innerlijke balans kan yoga bieden.

De wetenschap en beoefening van Yoga is eeuwenoud en afkomstig uit India. Yoga is altijd al veel beoefend maar had voor veel mensen een zweverig imago. In voor ‘het westen’ toegankelijk gemaakte yogastijlen is yoga van de zweem van vaagheid ontdaan.

Met yoga werk je aan een soepel en slanker lijf en kom je tegelijkertijd geestelijk beter in balans. Je komt steviger met je voeten op de grond te staan. Bij yoga gaat het er niet om dat je je lijf in ingewikkelde bochten moet kunnen wringen (wat overigens wel heel leuk is om te proberen!). Waar het vooral om gaat is dat je bewuster wordt van je beperkingen en de wijze waarop je daarmee omgaat. Niet alleen op de yogamat maar ook in het dagelijks leven. Raak je bijvoorbeeld volledig gefrustreerd als iets niet meteen lukt of accepteer je de situatie en probeer je rustig verder te komen? Of heb je verwachtingen van iets of iemand en word je teleurgesteld als deze verwachtingen niet uitkomen of accepteer je de situatie zoals deze is en blijf je bij jezelf?

Hatha Yoga

Het woord Yoga komt uit het Sanskriet, en betekent letterlijk ‘verenigen’ of ‘verbinden’. Hatha Yoga is wat de meeste mensen in de westerse wereld associëren met het woord ‘Yoga’. Dit is de fysieke vorm van yoga waarin lichaamshoudingen (asana’s) en ademhalingsoefeningen (pranayama) centraal staan. Door het beoefenen van asana’s in combinatie met een bewuste ademhaling kun je je fysiek en mentaal ontspannen en kom je meer in balans. Er ontstaat een ‘verbinding’ tussen je lichaam en je geest.

Door helemaal op te gaan in de oefeningen vergeet je te piekeren over je dagelijkse zorgen en bezigheden. Het helpt pijn, stress en frustraties op te lossen en je voelt je daardoor rustiger.

Yoga kan beoefend worden door iedereen en je hoeft niet per definitie fit of lenig te zijn.
Gunstige effecten van Yoga zijn:

- soepelheid en flexibiliteit
- sterke spieren en gewrichten
- verbeterde lichaamshouding: versterkt rug, buikspieren, benen
- energieverhogend
- verbeterde ademhaling
- verbeterde doorbloeding
- zenuwstelsel komt tot rust
- evenwicht van de stofwisseling en hormoonhuishouding

Bij het beoefenen van yoga onderzoek je je eigen grenzen en mogelijkheden. Door met aandacht te bewegen en te ademen ontdek je jouw ruimte, kracht en ontspanning. Bij yoga gaat het om je persoonlijke ervaring zonder je te vergelijken met anderen.

Om echt te weten te komen wat yoga inhoudt moet je het zelf ervaren!

Vinyasa Yoga

Vinyasa yoga is een vorm van hatha yoga. Vinyasa betekent ‘flow’ of ‘een op de adem gesynchroniseerde beweging’. Het is een krachtige en dynamische vorm van hatha yoga gebaseerd op de uitvoering van een serie van houdingen genaamd ‘de zonnegroet’ (surya namaskara). Het lichaam beweegt op de adem van de ene houding in de ander.