Heb je regelmatig last van je rug, nek en schouders? Wil je graag onder begeleiding oefeningen doen om je rug sterker en soepeler te maken waarbij je ook je ademhaling leert te verbeteren?

Dan is de Spinal Flow yogales van Yoga Flower iets voor jou! Yoga Flower geeft wekelijks yogales met speciale aandacht voor de rug in Amsterdam

Woensdag van 19:00 – 20:30 u in studio Sukha Yoga, Ceintuurbaan 243, De Pijp in Amsterdam

Pijn in de rug is in onze maatschappij een van de meest voorkomend klachten. Bijna iedereen heeft wel eens last van stijfheid, spanning of pijn ergens in de rug. Rugklachten kunnen het gevolg zijn van: gebrek aan flexibiliteit, een verkeerde houding, ongelukken zoals vallen of een aanrijding en spanningen zoals werk of emotionele druk.

De wervelkolom bestaat uit 33 wervels en omsluit het ruggenmerg dat bestaat uit de zenuwen die uit de hersenen komen. In elke ruggenwervel zitten openingen waardoor de zenuwen zich naar alle delen van het lichaam en naar de inwendige organen verspreiden. De wervelkolom is ook belangrijk omdat het gewicht van het lichaam erdoor gedragen wordt en het is de belangrijkste structuur voor doorgifte van beweging.

Als de wervelkolom gezond en lenig is kan deze goed functioneren en functioneren de andere lichaamsdelen ook goed. Hoe gezonder de wervelkolom, hoe gezonder de persoon in het algemeen. Als de wervelkolom stijf wordt lijkt het of er steeds meer wervels aan elkaar vast komen te zitten. Maar ze zijn niet vergroeid, ze worden door verkrampte spieren stevig bij elkaar gehouden.

Bij yoga werk je aan het ontspannen van de spieren die zorgen voor beweging van het lichaam (de zogenoemde bewegingsspieren die aan de oppervlakte van het lichaam liggen in de romp, armen en benen). Als de bewegingsspieren ontspannen zijn kunnen de houdingsspieren beter hun werk doen. Houdingsspieren zijn de spieren die de infrastructuur vormen van houdingen en bewegingen zoals de spieren langs de wervelkolom en de bekkenbodem. Ze zijn van groot belang voor stabiliteit van onderrug en bekken.

Er is een intensieve samenwerking tussen beide spiertypen. Helaas verloopt de samenwerking vrijwel nooit ideaal. Verstoringen worden meestal veroorzaakt door gewoontes die samengaan met voorkeurshoudingen en voorkeursbewegingen (altijd op hetzelfde been leunen als je staat te wachten, altijd met dezelfde hand iets pakken).

Bij verstoring nemen de bewegingsspieren het over van de houdingsspieren waardoor spanning ontstaat in bewegingsspieren en de houdingsspieren verstijven. Resultaat: verlies van beweeglijkheid, vervorming, skelet, beklemming zenuwen, verminderde bloedtoevoer naar organen en eventueel benauwdheid.

Met yoga werk je niet alleen aan ontspanning van de bewegingsspieren maar ook aan het bewustzijn van je lichaamshouding. Wanneer je dit bewustzijn begint te ontwikkelen kun je een begin maken met het corrigeren van slechte gewoontes wat je lichaamshouding betreft. Met het toenemen van je bewustzijn zul je je eerder bewust worden van ineengezakte of gedraaide houdingen die je aanneemt en kun je ze corrigeren. Zo kun je iets doen aan je (rug)klachten voordat het zich tot een groter probleem ontwikkelt.

Yoga Flower heeft een les ontwikkeld met speciale aandacht voor de wervelkolom: Spinal Flow Yoga.

Deze les bestaat uit een dynamisch uitgevoerde serie houdingen waarin de 6 richtingen stretch wordt toegepast. De wervelkolom wordt in staande, zittende en liggende positie naar voren, naar achteren, naar links, naar rechts en gedraaid naar links en rechts, gestrekt. Op deze manier wordt aanwezige spanning in de wervelkolom losgelaten waardoor deze in balans komt en rugklachten helpt voorkomen.

Voor vragen kun je contact opnemen met Yoga Flower.